Terhi

Terhi

Tervetuloa blogiini, jossa jaan pieniä, inspiroivia juttuja mm. tyylistä, kosmetiikasta, sisustuksesta sekä vauvaelämästä modernin kaupunkilaisäidin näkökulmasta katsottuna.

Ajatuksia KonMarin Iloa säkenöivä järjestys -kirjasta

Ajatuksia KonMarin Iloa säkenöivä järjestys -kirjasta

Luin jonkin aikaa sitten Marie Kondon kirjoittaman KonMari -kirjan toisen osan nimeltään Iloa säkenöivä järjestys. Kuten aiemmin arvelinkin, ykkösosa olisi ollut itselleni vähän turha, koska olen onnistunut karsimaan turhaa tavaraa ihan hyvin ilman kirjasta saatua tietämystäkin. Joten suoraan tarkempiin järjestelyohjeisiin! Kirjaa lukiessani mieleeni tulikin muutamia ajatuksia...

KonMari

Huomasin vähän väliä miettiväni, kuinka ihmeessä näitä ohjeita voi noudattaa, sillä kaikkien kodit ja säilytystilat ovat niin erilaisia? Kaikilla ei ole mahdollisuutta varata jokaiselle vaateryhmälle vetolaatikkoa, johon vaatekappaleet voisi taitella ohjeiden mukaisesti, tavaroita ei voi aina sijoitella kodissa niin hyvin kuin haluaisi jne. Eihän ohjeita toki tarvitse orjallisesti seurata :)

Olen vaistomaisesti toiminut hyvin monessa kohdassa samalla tavalla kuten kirjassa lukee, vaikka en ole tiennyt näistä ohjeista aiemmin mitään, joten moni asia on mielestäni hyvin järkevä! ;) 

Osa vinkeistä taas on vähän kummallisia, kuten uusien käyttötarkoitusten etsiminen esineille, kaiken mahdollisen koristelu sekä komeroiden tai muiden vastaavien sisustaminen. Itseäni ei vaan kiinnosta laittaa "korukivisammakkoa" kurkistamaan sukkien seasta, vaikka toisihan se varmaan lisää iloa :D "Ilon tuominen" on muutenkin asia, jota korostetaan kirjassa jatkuvasti. Ehkä tässä tulee eroavaisuutta skandinaavisen ja japanilaisen tyylin välillä. En ole edes käynyt Japanissa, mutta mielikuvani on, että siellä tykätään kaikista söpöistä ja vähän hassuista asioista.

Osittain siis hyvin hyödyllinen kirja, ja osittain sitten juttua, mikä menee yli hilseen ja ohi omien tyylimieltymysten.

KonMari

Muutamia hyviä vinkkejä kirjasta:

Olen viime aikoina huomannut monien asiakkaiden valmistaneen henkilökohtaisia ilmoitustauluja, joissa on heitä inspiroivia kuvia esimerkiksi täydellisistä kodeista tai maista, joissa he haluavat käydä.

Tämän olen toteuttanut Pinterestissä ja ostamalla työpöydän päälle metalliverkon, johon voi kiinnittää klipseillä kivoja kuvia. 

Nautin laukun purkamisesta vielä enemmän kuin pakkaamisesta. Kotiin päästyäni tyhjennän laukun heti kokonaan, panen likaiset vaatteet pesukoneeseen ja muut oikeille paikoilleen. Sitten pyyhin matkalaukun päältä (myös pyörät).

No tämäkin kohta "check!". Toimin samalla tavalla, ja pyyhin laukun vauvan kosteuspyyhkeillä (ne sopivat vähän kaikkeen...).

Ohjaan asiakkaani säilyttämään kirjat kirjahyllyssä tai hyllykössä, joka on kaapissa, komerossa tai varastohuoneessa poissa näkyvistä. Perussääntönä on säilyttää saman lajin tavarat yhdessä, mutta tietyssä paikassa käytettävät kirjat voi säilyttää erillään, kuten keittokirjat keittiössä. ...Sitä paitsi on antoisaa, kun kotona on paljon iloa herättäviä kirjoja. Jos olet valinnut ne yksitellen ja tullut siihen tulokseen, että nämä kirjat ovat todellakin rakkaita, säilytä ne rauhallisin mielin ja päätä vaalia niitä. ...Säilyttämäsi kirjat kuvastavat sinua. ...Japanissa sanomme, että "sanat tekevät todellisuuden". 

Kirjat ovat minullakin juuri näin järjestettynä. Annan tai myyn lukemani kirjat heti pois, paitsi sellaiset, joita tulee katseltua myöhemminkin (yleensä kauniita matka- tai coffee table -kirjoja).

Jos päätät säilyttää matkalippuja ja muita vastaavia muistoja, kerää ne esimerkiksi leikekirjaan, jota selailemalla voit iloita niistä milloin vain.

Olen matkakirjojen fani ja ne ovat harrastukseni, jota toteutan silloin kun on aikaa. Nykyään teen matkakirjat kuvapalvelussa netissä ja tilaan kotiin, mutta ennen tein niitä enemmän päiväkirjamuotoon, jolloin niihin sai liitettyä matkalippuja ja kortteja.

Digitiedostojen raivauksessa pätee sama periaate: valitse ne, jotka haluat säilyttää, älä niitä, jotka haluat hävittää.

Tämä ei olekaan mikään pieni homma. Itselläni on ainakin liikaa (digi)valokuvia. Olen niiden raivauksessa ihan hyvässä vauhdissa, mutta ehkä tätä vinkkiä voisi soveltaa käytäntöön, eli miettiä mitkä ovat niitä, jotka haluan ehdottomasti säilyttää, eikä toisinpäin.

Näihin maihin matkustaisin uudelleen

Näihin maihin matkustaisin uudelleen

Löytövinkki: Eukalyptuksen oksat

Löytövinkki: Eukalyptuksen oksat